V UNB dokážu prinavrátiť zrak vďaka implantovaniu teleskopu do oka

12.07.2024 Bratislava

Bratislava 11. júla (TASR) - Lekári z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) dokážu prinavrátiť zrak vďaka implantovaniu teleskopu do oka. Vo štvrtok vykonali operáciu pacienta s makulárnou degeneráciou v poslednom štádiu ochorenia. Vekom podmienená makulárna degenerácia je najčastejšia príčina nezvratného poškodenia zraku v populácii nad 50 rokov v rozvinutých krajinách. Operáciu ako prví na Slovensku realizovali špecialisti z Očnej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) a UNB Petr Kolář a Nora Majtánová.

"Pacient, ktorý má atrofickú formu makulárnej degenerácie má výpad centrálnej časti zorného poľa," uviedla pre TASR Majtánová s tým, že ochorenie mu znemožňuje videnie najmä na blízke a detailné predmety. "Pozerá sa do tváre, ale nevidí ju. Vidí machuľu, vidí rozmazane. Keď chce čítať, tak vidí všetko pokrivene," objasnila. Implantovanie teleskopu mu podľa nej zlepší kvalitu videnia aj života. Podotkla tiež, že slovenskí pacienti dostanú vďaka grantu osem teleskopov bez nutnosti úhrady.

Ako priblížili špecialisti, teleskop sa implantuje podobným princípom, ako umelá vnútroočná šošovka pri operácii sivého zákalu. Ide podľa nich o mikrochirurgickú metódu, pri ktorej vložia teleskop do pôvodného vaku šošovky oka. "Tvoria ho dve mikrošošovky, ktoré sú uložené v silikónovom nosiči. Celkový priemer teleskopu je menší ako 11 milimetrov. Zväčšuje obraz dopadajúci na sietnicu trojnásobne, čím funguje ako zväčšovacia lupa v oku pacienta," vysvetlil Kolář.

Na operácii sa zúčastnila aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Teší ju, že aj Slovensko sa zaradilo medzi krajiny, ktoré takéto výkony dokážu sprocesovať.
 

Vyberte región

mark